torsdag 16 april 2015

Europarättsseminarium om fri rörlighet

Idag hade vi europarättsseminarium om fri rörlighet där den förste timmen av lektionen fick vi att gå igenom rörlighetsdirektiv ur ett svenskt perspektiv, därefter studerades några rättsfall som hade koppling till temat och de här frågorna fick vi att svara på:

1) Varför aktualiseras/varför aktualiseras inte EU-rätten i respektive nedan situation.
2) Fundera på hur EU-rätten påverkar den nationella handläggningen när EU-rätten är
tillämplig.
3) Hur skulle situationen bedömas utifrån (enbart) nationell rätt avseende de romer som
vistas i Uppsala kommun?
4) Varför tror du att konstruktionen av Socialtjänstlagen är som den är?
5) Dano: förbered en fiktiv två-minutersdragning för Sveriges socialminister:
grundproblematik/nationella bakgrunden/EU-domstolens resonemang/hur ser
rättsläget ut rent EU-rättsligt.

6) Kunde Sverige vägra socialt bistånd med hänvisning till artikel 24 i direktiv 2004/38
år 2013? Hur är rättsläget 2015? Hur har rättsläget ändrats i och med Dano för svenskt
vidkommande? Varför har det ändrats/inte ändrats?

Vid den andra timmen fick vi ett litet grupparbete där varje grupp skulle diskutera tre fall som hade gemensamt fokus på romernas rätt och möjlighet att få socialtjänst i Sverige.

Här klistrar jag in utdrag ur materialet som vi diskuterade i grupper:

1) Det blir allt fler människor från andra EU-länder söker uppehållsrätt i Sverige. En av dem
som söker en bättre framtid i Sverige är Vasile från Rumänien som spelar dragspel i Uppsala
för att tjäna pengar.Vasile sitter ibland utanför Systembolaget i centrala Uppsala och spelar dragspel. Då och då får han en peng från de som går förbi. Han kommer från Rumänien, men nu vill han bo i
Sverige.
– Jag vill stanna här. Därför att det är bra här. I Rumänien är det väldigt dåligt, säger Vasile. Och det är fler rumäner än de här familjerna som flyttar till Sverige. Förra året var det 2.803 rumäner som sökte uppehållsrätt i Sverige. Det är nästan dubbelt så många jämfört med för fem år sen.

2) Sergiu och Julia, från Rumänien, bodde först bodde i en bil när de kom till Sverige. Sen träffade de Helena Lindgren som bjöd in dem till finska pingstkyrkan i Söderfors. Nu bor de i kyrkan på övervåningen.Sergiu har nu fått ett jobb - att dela ut reklam på söndagarna i Söderfors. Han tjänar 600 kronor i månaden på det. Men han åker också till Tierp, Gävle och Sandviken för att spela dragspel på gatan. Det kan ge 200-300 kronor per dag säger han.Och så hjälper kyrkan i Söderfors till med lite mat och pengar. Så hankar de sig fram. Men det är en osäker framtid.

3) En bit bort från kyrkan i Söderfors bor det sex familjer i ett hus. De är alla romer från Rumänien som är släkt med varandra. I går blev dessa familjer med 15 barn av med sina hem. Han som äger huset stängde igår av elen - och därmed värmen i huset. Fyrabarnsmamman Daniella är en av dom som fick flytta ut i går kväll:– Det är väldigt svårt för mig och mina barn. Vi vet inte vart vi ska ta vägen, säger hon. Männen åker till orter som Uppsala, Tierp eller Gävle för att spela dragspel på gatorna. Några av dem har också fått jobb - med till exempel städning.Men pengarna har inte räckt till för att betala hyran. Han som äger huset - en privatperson - har nu tröttnat på att inte få betalt. I går stängde han därför av elen. Utanför huset står några av familjerna och funderar på vad de ska göra. Flera personer i de här familjerna säger att de tidigare har frågat socialtjänsten i Tierps kommun om hjälp. Men de har inte fått hjälp säger de. I dag måste de betala 15.000 kronor för att värmen och vattnet ska slås på. Det är pengar de säger att de inte har.

Avslutning av de tre fall:
En undersökande journalist vid Upplandsnytt sattes på att undersöka varför socialtjänsten inte beslutat i ärendet om socialt bistånd. Det visade sig att socialtjänstens handläggare erhållit en handskriven lapp på engelska om ett allmänt behov av hjälp från familjerna. Lappen hade skrivits under med namn och telefonnummer. Ett ärende upprättades när lappen kom in till socialtjänsten 1 mars utan att någon kommunicering skedde med familjen. Det framkom vidare att handläggaren i Tierp skulle gå en kurs om unionsmedborgares rätt till socialt bistånd i mitten av augusti och bestämde sig för att avvakta med beslut i ärendet eftersom ärendet var så komplext.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar