måndag 20 april 2015

Seminarium om funktionshindersinsatser

Idag hade vi seminarium om funktionshindersinsatser och syfte med seminariet var att man ska förstå varför LSS (Lag 1993:387 om stöd och service till vissa funktionshindrade) behövs och hur förvaltningsdomstolen i vissa fall har fastställt dess räckvidd. I detta innefattar att man ska förstå hur lagen förhåller sig till andra sociallagar och vilka faktorer som är avgörande för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som andra.

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vi diskuterade denna inledande bestämmelse i lagen: 

1 § - Denna lag innehåller bestämmelser om insatser för särskilt stöd och särskild service åt personer
1. med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,
2. med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller
3. med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 § 3st. - med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Kommentar:

Denna stycke är oklar eftersom det står inte konkret vilka de personer är som syftar bestämmelsen till. Är de döva, blinda eller behöver logopedisk hjälp ? Så den blir svårtolkad och därför föreligger några problem vid denna tillämpning.

Dessa rättsfall gick vi igenom under lektionen:

RÅ 1997 ref. 49 - Rätten till rådgivning och annat personligt stöd enligt 9 § 1 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade har inte ansetts omfatta teckenspråksundervisning åt den funktionshindrades föräldrar eller logopedbehandling åt den funktionshindrade.

RÅ 2001 ref. 33 - Ett fyraårigt dövt barn har ansetts höra till den personkrets som anges i 1 § 3 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade och därmed ha rätt till insatsen avlösarservice i hemmet.

HFD 2011 ref. 8 - Omkostnader som kan uppstå för ledsagare i samband med fritids- och kulturella aktiviteter ingår inte i insatsen ledsagarservice enligt 9 § 3 lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar